Thursday, January 2, 2020

Goodbye Streamyx, Hello UNIFI



Sekejapnya masa berlalu.....hari ni sudah pun hari kedua dalam tahun 2020. Dah lama dok tunggu tahun 2020 ni, tak sangka kejap ja dah sampai. Konon ada la angan-angan nak blog setiap hari di sini, tapi first day pun dah terlepas!! Adoi! Selalu macam tu. Entah bila la nak boleh buat setiap hari pun tak tau la. Rasa macam impossible jer. 

Anyways.....tentang cerita yang berlaku semalam.....sibuk pepagi lagi kena kemas rumah like crazy sebab orang TM nak mai pasang UNIFI kat rumah. Bayangkanlah, rumah Lin ja kat sini yang masih menggunakan Streamyx! Selalu juga la orang TM call suruh Lin tukar ke UNIFI tapi seperti biasa Lin degil! Macam-macam alasan Lin bagi untuk elak tukar ke UNIFI. Rasanya depa pun dah fed up....senyap la kejap untuk sebulan dua pastu depa call balik minta tukar. Hadoiiii.

Lin nekad lepas tu nak tukar ke UNIFI tapi sebab kekangan masa juga menyebabkan Lin asyik dok tangguh. Maklumlah, Lin ni ada perangai suka tangguh kerja. Something I should change this year! No more tangguh-tangguh ok Lin!!! Babab kang baru tau!! Haha! Ok, pastu, bila dah hati dah set nak tukar ke UNIFI, maka pulun la kemas bilik kraf Lin ni yang sepah yang amat. Kena kemas sebab nak pasang UNIFI tu kat dalam bilik tu la. Nak panggil orang mai masuk pun takut depa tergejut beruk tengok betapa messy gila bilik Lin tu. So lepas dah pulun gila kemas, Lin pun pi la daftar UNIFI hari berikutnya.

Rasa nak gelak guling-guling masa daftar tu sebab baru sedar bahawa selama ni Lin punya Streamyx , kelajuannya hanyalah 2 Mbps!!! Mak aiiiii lembab gila beb!! Patutlah nak upload video kat YouTube pun berjam-jam lamanya. Lin ni bukannya jenis internet savvy sangat. Kalau tanya bab-bab kelajuan internet ni boleh ternganga jugalah kekadang. So bila nak pasang UNIFI, memang tergejut sebab terlampau banyak beza kelajuannya, 30 Mbps berbanding dengan 2 Mbps Streamyx.!!!

Sekarang ni memang seronok sangatlah bila guna internet. Laju sangat! Boleh rasa perbezaannya. Yang penting, sekarang ni walaupun laju ja internet tapi bil internet murah! Sangat murah berbanding yang dulu. Kena puji la pada siapa yang bertanggungjawab di atas perubahan yang baik ini. Alhamdulillah, akhirnya dapat guna internet laju dengan harga yang sangat berpatutan. :D Happy sangat!! A good start for year 2020! :)


Goodbye Streamyx, Hello UNIFISocialTwist Tell-a-Friend

No comments: